Interview Tuinfluiter

In deze rubriek van de Tuinfluiter wordt elke keer een bewoner uit de Tuinwijk geïnterviewd door opbouwwerker Evert Dagelet. Dit gebeurt aan de hand van een vast vragenlijstje. De ondervraagde bewoner noemt aan het eind de naam van de bewoner aan wie "de pen doorgegeven wordt". Het interview met die persoon komt in de volgende Tuinfluiter!

In de vorige Tuinfluiter hebben we Jomy Julsing uit de Bessemoerstraat geïnterviewd. Deze keer is "de pen" in de Studentenbuurt beland en gaan we op bezoek bij niemand minder dan Derk Jaap Bessem.

Wat is uw naam?
Mijn naam is Derk Jaap Bessem. Officieel is het overigens Derk Jacobus Bessem, deze naam komt voort uit de voornamen van mijn 2 grootvaders, Derk en Jacobus. Maar iedereen noemt mij dus Derk Jaap.

Waar en wanneer bent u geboren en heeft u ook nog broers of zusters?
Ik ben op 10 mei in 1947 geboren in Amsterdam. Ik heb daar tot mijn 4e jaar gewoond en ben vervolgens naar Abcoude verhuisd ( dat ligt vlakbij Amsterdam). Wat mij uit Amsterdam het meeste is bijgebleven zijn het huis waar we toen in woonden en de trams die op straat rondreden. Ik was toen als kleine jongen enorm gefascineerd hoe een tram zich nu precies voortbewoog en ik bevond mij daarom regelmatig met mijn hoofd onder een tram om de zaak eens even goed te onderzoeken. Deze fascinatie is niet opgehouden tot op de dag van vandaag. ( ik wordt nieuwsgierig en bedenk mij, terwijl ik een slokje neem uit mijn koffiemok welke vol staat met plaatjes van treinen en trams, dat we gelukkig nog een vraag over hobby's hebben!) In Abcoude heb ik tot mijn 21e gewoond. Tussendoor ben ik nog 2 jaar in militaire dienst geweest. Dit was een hele mooie periode waar ik voornamelijk heel veel gelachen heb.
Ik heb 1 broer met een lichtelijk verstandelijke handicap. Hij woont na een hele wooncarrière nu op zichzelf in Aalten ( dat is in de Achterhoek). Hij is heel blij met zijn eigen huis en hij houdt voornamelijk van tuinieren en koken, waar hij ook heel goed in is! Hij is net 60 geworden en dat hebben we uitgebreid gevierd.

Woont u al lang in de Tuinwijk?
Ik woon vanaf 1976 in de Tuinwijk. Ik heb de eerste 32 jaar in een koophuis in de Radijsstraat gewoond en nu woon ik sinds 3 jaar met veel plezier in de Magna Petestraat. Bij elkaar dus al ruim 35 jaar.

Waar werkt u?
Ik ben ooit voor mijn studie Sociologische Economie naar Groningen verhuisd. Ondanks dat ik deze studie ( ooit!) heb afgerond bestaat mijn werk sinds ik in de Tuinwijk woon voornamelijk uit vrijwilligerswerk voor de wijk. Hier besteed ik ongeveer 32 a 35 uur per week aan en je kunt dus wel zeggen dat het inmiddels een fulltime baan is geworden! Ondanks dat ik dit doe op een vrijwillige basis is dit werk inmiddels niet meer geheel vrijblijvend. Dit is allemaal begonnen door een sterkte fascinatie voor de wijk vanwege de geschiedenis en de indeling van de wijk. Het balletje is gaan rollen toen ik in 1978 ( 2 jaar nadat ik in de Tuinwijk ben komen wonen) lid ben geworden van het Radijsstraatcomité om de sloop van de straat tegen te houden, een tijdje later ben ik hier voorzitter van geworden. Toen de Gemeente Groningen graag een overkoepelende "gesprekspartner" voor de Tuinwijk wilde hebben is door de verschillende (toen al aanwezige) comités in de Tuinwijk de wijkvereniging Tuinwijk opgezet. Vanaf 1984 ben ik voorzitter van deze wijkvereniging geworden, en dat ben ik nog steeds. Een jaar later, in 1985, ben ik ook lid geworden van het bestuur van het Buurtcentrum de Tuinwijk. Dit bestuur bestaat nog steeds alleen is dit nu samen gegaan met de Sonde 2000 in de Vensterschool. In mijn beginperiode was ik voornamelijk veel bezig met zaken, die enkel in de Tuinwijk speelden, zoals de renovatie van de Radijsstraat-Noordzijde, zorgen dat opbouwwerk en kinderwerk in de wijk kwam en bleef ,veel overleg met de politie e.d. Later ging ik ook meer op stedelijk niveau actief worden , zoals in de Vereniging van Buurtcentra en het Bestuur van het W.M.O.-platform. Ook zat ik in het bestuur van het Bureau Bewonersdeskundigen, een ondersteuningsorganisatie bij renovatie en stadsvernieuwing.
Kortom; ik verveel me niet!

Met hoeveel mensen woont u samen in ėėn huis?
Ik heb geen andere huisgenoten

Heeft u ook huisdieren?
Nee, tenminste niet bewust, wellicht zo nu en dan een muis.

Wat zijn uw favoriete tv programma's?
Ik heb in mijn woonkamer boven een grote televisie staan maar deze is nog nooit aangesloten geweest. Ik kijk dus nooit TV. Als ik op vakantie ben en er staat op mijn hotelkamer een tv kijk ik zo nu en dan het nieuws. Maar als ik dan weer thuis ben dan mis ik de TV absoluut niet. Ik luister wel veel radio en dan voornamelijk radio 1 en radio 4. Daarnaast draai ik zo nu en dan nog wel een eens grammofoonplaat!

Wat zijn de laatste boeken, tijdschriften of kranten die u heeft gelezen?
Ik lees voornamelijk het Dagblad van het Noorden en als ik nog tijd heb ook de NRC. Het laatste boek wat ik gelezen heb heet "On Trains" en gaat over een aantal treinreizen dwars door Engeland. Op dit moment ben ik een boek aan het lezen "De elite van de valse munters". Dit is geschreven door de PVV 'er Martin Bosma. Ik lees dit boek omdat ik ook graag wil weten hoe "de tegenpartij" denkt. Voor tijdschriften heb ik eigenlijk helemaal geen tijd meer!

Wat zijn uw hobby's of bezigheden?
Naast mijn "vrijwilligerswerk" voor de wijk heb ik erg veel interesse in geschiedenis en dan met name in relatie met stedenbouw en architectuur uit de 19e en 20e eeuw. Daarnaast hou ik veel van schilderkunst, het laatste museum waar ik ben geweest is het "Tate Modern" in Londen. Als er naast al deze hobby / interesses nog tijd over is ben ik bezig met treinen, en dan voornamelijk stoomtreinen. Als klein kind was ik al enorm gefascineerd ( het begon dus al bij de trams in Amsterdam) door deze enorme machines dit is altijd blijven hangen. Ik wilde vroeger ook altijd machinist worden tot op een gegeven moment een machinist mij vertelde dat de stoomtreinen waar ik toen nog wel eens mee reisden er over een paar jaar niet meer zouden zijn. Toen moest ik wat anders verzinnen. Ik heb hier enorm veel boeken over en natuurlijk ook een verzameling van treintjes zelf! Als ik op vakantie in de buurt ben van een spoorweg of treinmuseum dan ga ik hier zeker even langs.

Gaat u wel eens uit?
Ik ga gemiddeld 1 a 2 keer per week naar de bioscoop. Ik mag dan wel geen tv hebben maar ik houd wel erg van films en ik vindt dat je deze op een groot scherm moet zien! De laatste film die ik heb gezien is "Midnight in Paris" . Daarnaast ga ik zo nu en dan na een vergadering wel eens met mensen naar het café.

Waar is u laatste vakantie naar toe geweest?
Tijdens mijn laatste vakantie ben ik naar Engeland en Schotland geweest ( natuurlijk met de trein!). Dit zijn twee enorm mooie landen met veel geschiedenis en mooie natuur. Vooral Schotland is wat betreft de natuur echt een aanrader. In Glasgow kwam ik op een gegeven moment zelfs terecht in een filmscène met Brad Pitt. Achteraf bleek dat Brat Pitt daar één van zijn nieuwste films aan het opnemen was.

Wat vindt u zo bijzonder aan de Tuinwijk?
Er zijn een aantal punten wat de Tuinwijk voor mij erg bijzonder maakt. De belangrijkste zijn de ligging, vlakbij het centrum en je bent ook zo in de weilanden. De architectuur is in vergelijking met andere buurten in Nederland erg interessant en hier moeten we zuinig op zijn. En als laatste is de geschiedenis van de wijk erg boeiend. Daarnaast is het een hele prettige wijk om in te wonen omdat veel bewoners erg betrokken zijn met hun wijk, in goede en in slechte tijden.

Normaal gesproken staat hier altijd de vraag "Ben je zelf al actief geweest in de buurt?" Voor deze keer lijkt het mij handig om de vraag even om te draaien, "ben je zelfs wel eens niet actief geweest in de wijk?"
De eerste 2 jaar dat ik in de Radijsstraat heb gewoond ben ik druk bezig geweest met mijn studie en daardoor ook niet betrokken geweest bij de wijk. Tot ik op een gegeven moment lid werd van het Radijsstraatcomité, de rest van het verhaal kent u inmiddels!

Aan wie wilt u de pen doorgeven?
Ik zou de pen graag door willen geven aan Jan Arnold. Jan Arnold woont in de Radijsstraat.

Evert Dagelet

Opbouwwerker Tuinwijk.

 

 

 

Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden