Historie

966_Tuinwijk_exclusief_omliggend_groen._Oppervlakte_89230_m2De Tuinwijk is in hoofdzaak gebouwd tussen 1917  en 1940 op de uitloper van de Hondsrug aan de Noordwestkant van de stad.
Het eerste complex aan de Radijsstraat-noordzijde  werd door een particuliere investeerder gebouwd in 1917/1918.
Daarna zette de Christelijke Woningstichting Patrimonium in het kader van de nog vrij nieuwe woningwet uit 1901 in 1920 een groot complex aan de Radijstraat Zuidzijde.

Kort daarop , tussen 1922  en 1926 bouwde de socialistische woningcorporatie Samenwerking (nu In) de Studentenbuurt. In de zelfde tijd werd door de katholieke woningcorporatie Concordia , die was opgericht door dee pastoor van de Heilig Hartkerk in Moesstraat, de Concordiabuurt gebouwd. Rond 1939/1940 werd de wijk afgemaakt door particuliere investeerders,die complexen bouwden langs de Mutua Fidesstraat en de Klaas de Vriezestraat.

Klik op de foto's om die te vergroten. Klik hier voor een grotere luchtfoto van de Tuinwijk

Meer informatie

Voor een meer uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de afzonderlijke buurten: klik op icon Geschiedenis van de Tuinwijk (821 kB)
 
Verhaal  uit de Radijsstraat (Aukje Tillema): Klik hier
 
Geen sloop maar renovatie
623_Renovatie_Radijsstraat_Noordzijde_1980In 1960 vatte het gemeentebestuur het plan op om de hele wijk te slopen, wat er wegens de woningnood niet van kwam. Wel liep vanaf 1964 de wijk nogal leeg, omdat veel bewoners naar de omringende nieuwe wijken Paddepoel en Selwerd vertrokken.
In 1975 besloot het toenmalige zeer progressieve gemeentebestuur onder de voortvarende leiding van Max van den Berg de Tuiunwijk niet meer te slopen, maar te renoveren.
Omdat feitelijk niemand goed wist hoe dat moest, was de renovatie nogal een experiment, waarbij zeker vergissingen zijn gemaakt. Toch was dit de redding van de oorspronkelijke Tuinwijk.
Patrimonium renoveerde als eerste het complex aan de Radijsstraat in1975. Daarna volgde de Studentenbuurt en de Concordiabuurt. In 1980 waren deze renovaties klaar. Onder druk van bewoners en eigenaren besloot de gemeente aan Patrimonium toestemming te geven ook de Radijstraat noordzijde op te kopen. Dit complex werd voor 75% gerenoveerd voor een- en tweepersoons huishoudens.
 
 
Buurtcentrum
965_Tienerdisco_ca_1980Ook als gevolg van intensieve actie van de bewoners verrees er aan de Bessemoerstraat in 1980 een Buurtcentrum, dat sindsdien meerdere keren is uitgebreid, maar nu in hoofdzaak een jeugdcentrum is geworden. Ook is het in 2008 gefuseerd met Buurtcentrum Sonde 2000.
 
Beeldmateriaal
In de Groninger Archieven is veel beeldmateriaal opgenomen over de Tuinwijk. Ivm. auteursrechten kunnen daarvan geen foto's direct opgenomen worden.
966_Wethouder_Bruinsma_in_gesprek_met_bewoners__Concordiabuurt_ca_1998Tip
In de Groninger Beeldbank kunt u dezelfde foto's vinden door middel van een zoekopdracht bijv. "Concordiabuurt", het is dan ook mogelijk om meer op een bepaalde foto in te zoomen met behoud van detail zodat ook in een groepsfoto de afzonderlijke gezichten duidelijk herkenbaar worden. bijvoorbeeld de foto "Bewoners van de Concordiabuurt bezetten de rails als actie voor een afrastering langs de spoorbaan".  Met de zoekopdracht " Zusters Franciscanessen" krijgt u een fotos van het kloosteren de nonnen.