Boele_YtsmaIn deze rubriek wordt elke keer een bewoner uit de Tuinwijk geïnterviewd door opbouwwerker Evert Dagelet. Dit gebeurt aan de hand van een vast vragenlijstje. De ondervraagde bewoner noemt aan het eind de naam van de bewoner aan wie "de pen doorgegeven wordt". Het interview met die persoon komt in de volgende Tuinfluiter (februari 2011)! In de vorige Tuinfluiter hebben we Marike Lejeune uit de Studentenbuurt geïnterviewd. We blijven nog (steeds) even in de Studentenbuurt en wel bij Boele Ytsma. Hij woont ook in de Flankeurspoort.

Wat is uw naam?
Boele P. Ytsma. Die P. staat voor Petrus, de onstuimige apostel...

Waar en wanneer bent u geboren en heeft u ook nog broers of zusters?
Ik ben geboren in Leeuwarden uit twee Friese ouders. Samen met hen en mijn zusje Maaike woonde ik tijdens mijn jeugd in het Friese Kollum.

Woont u al lang in de Tuinwijk?
Sinds augustus 2009.

Waar werkt u?
Ik heb een eigen bedrijf. Tot voor kort werkte ik als theoloog en pastor in de Protestantse Kerk van Nederland. De laatste twee jaar heb ik twee boeken geschreven, heel veel lezingen en workshops gegeven en veel internetprojecten gedaan, allemaal rond het thema: spiritualiteit in een postmoderne samenleving. Afgelopen zomer ontdekte ik dat ik het allemaal wel welletjes vond en dat ik geen lol meer had in wat ik deed. Ik heb toen al mijn werk gestopt en zodoende geniet ik sinds deze zomer van een sabbatical. Ik probeer te herstellen van jaren veel te hard werken en tegelijk een nieuwe focus te vinden. En ik kan je zeggen: het borrelt weer van alle kanten.

Met hoeveel mensen woont u samen in ėėn huis?
Nu nog maar met z'n drieën: mijn vrouw Heleen en onze zoon Poppe. Onze twee dochters, Hannah en Judith zijn sinds kort op kamers.

Heeft u ook huisdieren?
Ja, twee jonge katten: Pio en Niertje. Het zijn twee ‘aanlopertjes' (katten die zijn achtergelaten in het bos) die we vonden toen we afgelopen zomer het Pionierspad liepen. Ze kwamen miauwend uit het bos en wilden ons niet meer verlaten. We hebben ze toen maar meegenomen en Pio en Niertje genoemd. We zijn helemaal dol op hen.

Wat zijn uw favoriete tv programma's?
Ik kijk heel weinig tv. Zo nu en dan kijk ik ‘De wereld draait door' en ‘Pauw en Witteman'. Ik vind het leuk om in de weekenden naar schaatsen te kijken of soms naar snooker, maar heel vaak vergeet ik het. Waar ik wel van genieten kan is een mooie detective of een psychologische film.

Bram_Bakker_De_halve_van_Egmond Dan_Millman_Twaalf_poorten_naar_de_ziel
Wat zijn de laatste boeken, tijdschriften of kranten die u heeft gelezen?
Ha, daar kan ik meer over zeggen. Ik lees twee a drie boeken per week. Over van alles: mijn vakgebied, theologie, maar ook over psychologie en filosofie. Ik verdiep me de laatste tijd, in het kader van mijn sabbatical, veel in voedingsleer, ontgifting en sport en gezondheid. Twee boeken die ik noemen wil zijn: Dan Millman, Twaalf poorten naar de ziel, en: Bram Bakker, De halve van Egmond. Tijdschriften en kranten lees ik praktisch niet. Wel lees ik veel artikelen op internet over uiteenlopende onderwerpen.

Wat zijn uw hobby's of bezigheden?
Sinds afgelopen zomer ben ik gaan hardlopen met het voornemen in de zomer van 2012 een marathon te lopen. Ik train 3 x per week buiten en 2 a 3 x per week in de sportschool en geniet daar ontzettend van. Zodra het gaat vriezen, wil ik schaatsen - ik ben tenslotte een Fries. Verder hou ik van tuinieren. We hebben komend jaar een grote moestuin op TRV Stadspark, waar ik me nu al ontzettend op verheug: eindelijk weer eigen groenten op tafel!

Gaat u wel eens uit?
Niet vaak. En je wilt vast weten wat ik dan doe? Het kan van alles zijn: bioscoop, een concert, een avondje naar een kroeg of een lekker poolen. Maar het liefst breng ik gewoon een avond door met een goede vriend.

Waar is u laatste vakantie naar toe geweest?
Na jaren Scandinavië zijn we dit jaar naar de Belgische Ardennen en naar Frankrijk geweest (o.a. Bretagne). Wij trekken dan altijd kamperend rond - dat zijn de mooiste vakanties.

Wat vindt u zo bijzonder aan de Tuinwijk?
Een gezellige, rustige buurt op fietsafstand van het centrum van de stad. Goed bereikbaar met OV; vooral het Noorderstation is heel handig. Ik vind de nabijheid van het Noorderplatsoen heel fijn, maar ook het feit dat ik (hardlopend) binnen 5 minuten de stad uit ben (voorbij Selwerderhof). En natuurlijk de fijne buren! We doen veel met en voor elkaar.

Ben je zelf al actief geweest in de buurt?
Nauwelijks. Ik heb alleen een keer namens de Frankeurspoort een brief geschreven om mijn zorg te uiten rond het herinrichtingsplan.

Aan wie wilt u de pen doorgeven?
Mijn buurvrouw Rasika Bos.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Boele Ytsma op Internet:

Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden