Moesstraat VindicatstraatNa de Vensterschool Selwerd-Paddepoel-Tuinwijk is de Vereniging van Eigenaren Moesstraat-Vindicatstraat de tweede partij die een overeenkomst heeft gesloten met WarmteStad voor het afnemen van warmte en om de 43 woningen aan te sluiten op het Warmtenet Noordwest. Dit is een – nog aan te leggen – warmtenet, dat wordt aangesloten op een geothermische bron (diepe aardwarmte) die op de Zernike Campus komt. Warmtenet Noordwest is een project van WarmteStad, het energiebedrijf van de gemeente en Waterbedrijf Groningen.
Klik op de foto voor vergroting
Aansluitingen
In totaal moeten voor de eerste fase van het project zo’n 3.500 woningen op het warmtenet. Met de Vensterschool en de VVE Moesstraat zijn dat er al ongeveer 350, de Vensterschool wordt gerekend als óngeveer 300 'Woningequivalenten. De Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool, de vier grote woningcorporaties in de stad en een aantal vastgoedontwikkelaars en -beheerders zijn goed voor de resterende 3.150.
Ruime meerderheid.
De leden van de VVE hebben onlangs met ruime meerderheid voor het project gestemd. Willem van Doesum van de VVE Moesstraat-Vindicatstraat: "De aardwarmte-mogelijkheid kwam voor ons op het goede moment: onze rookgaskanalen waren aan vervanging toe en in plaats van te investeren in een tijdelijke oplossing, hebben we de kans gegrepen om ons hele pand in één klap een stuk duurzamer te maken. Wij kunnen straks zonder aardgas!" 
Warmtewisselaar
De aansluiting van de VVE Moesstraat-Vindicatstraat op het warmtenet is bijzonder. Het gaat hier namelijk om om een situatie waarbij elke woning een individuele CV-ketel heeft. Die wordt vervangen door een warmtewisselaar die is aangesloten op het warmtenet. Bij een dergelijke verandering is 70% instemming nodig van de betrokken bewoners. In dit geval was dat dus geen probleem.
 
AardwarmteGeothermie
Geothermie is een bewezen techniek, die in Europa al op veel plaatsen jarenlang wordt toegepast en waarbij drie kilometer diep onder de grond heet water wordt opgepompt. Dit hete water geeft zijn warmte af aan een warmtenetwerk en wordt daarna meteen weer teruggepompt in de grond. De warmte wordt via het netwerk verder verspreid naar woningen, kantoren en bedrijven.
 
Schaal
Geothermie wordt in Nederland al op 14 plaatsen toegepast, vooral door tuinders. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze schaal geothermie wordt toegepast.
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden